RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK7
Pražské trio
Rabasova galerie v Rakovníku
Heroldova síň
24. února 2000 v 19.30 h
Arnošt Střížek – klavír
Jiří Klika – housle
Václav Jírovec – violoncello

  Program:  
B. Martinů – Trio d – moll, č. 2 (Allegro moderato, Andante, Allegro), „Bergerettes” (Poco allegro, Allegro con brio, Andantino, Allegro, Moderato)

  Přestávka  
B. Martinů – „5 pieces breves” – trio č. 1 (Allegro moderato, Adagio, Allegro, Allegro moderato, Allegro con brio), Trio C – dur, č. 3 (Allegro moderato, Andante, Allegro)

     Pražské trio (do r. 1990 Nové pražské trio) je souborem, řazeným mezi špičkové české komorní soubory.
     Vzniklo v roce 1970 na půdě pražské AMU ve třídě komorní hry prof. Antonína Kohouta.
     V roce 1971 zvítězilo v Interpretační soutěži komorních souborů pořádané Ministerstvem kultury České republiky a od té doby se intenzívně podílí na pražském i mimopražském koncertním životě.
     Své přední místo nejen mezi Českými soubory potvrdilo Pražské trio na podzim 1976 v Bělehradě, kde na mezinárodní soutěži klavírních trií pořádané FIJM získalo kromě absolutního vítězství i všechny tři vypsané speciální ceny.
     Ve svých více než 1700 vystoueních koncertovalo trio nejen na domácích podiích, ale i ve většině evropských států, v USA. Japonsku, Mexiku, Egyptě, Indii, Indonésii a na Dálném Východě.
     Trvale spolupracuje s rozhlasem doma i v zahraničí (RSR Ženeva, RTB Brusel, rozhlasová studia v Paříži, Mnichově, Saarbrückenu a Franfurktu), bylo pozváno na festivaly v Cannes, Paříži, Soluni, Vídni, a Van Vlaanderen v Belgii.
     Repertoár souboru tvoří nejen stěžejní díla klasického světového a českého triového fondu, ale i díla současných českých skladatelů,z nichž většina byla pro Pražské trio přímo napsána.
     
     Předprodej vstupenek v pokladně Rabasovy galerie.
     Vstupné 70 Kč, studenti, důchodci 60 Kč.