RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK5
Pocta Edith Piaf
Rabasova galerie Rakovník
Heroldova síň
10. ledna 2002 v 19.30 h
Marta Balejová – zpěv
Libuše Švormová – umělecký přednes
Jiří Hošek – klavír

  Program:  
H. Giraud, J. A. Brun – Sous le ciel de Paris
Norbert Glansberg, Henri Contet, Marta Balejová – Padam Padam
Michel Emer, M. Balejová – Harmonikář (L accordéoniste)
Marguerite Monnot, Edith Piaf – Štramák (Milord)
Norbert Glanzberg, Jean Constantin – La vie en rose
Norbert Glanzberg, Jean Constantin – Mon manége á moi
Hubert Giraud, Michel Rivgauche, M. Balejová – Vinna jsem já (Mea culpa)
Charles Dumont, Michel Vaucaire, M. Balejová – Já vás se ptám (Non, je ne regrette rien)
R. Malleron, M. Balejová – Cizinec (L etranger)
Charles Borel–Clerc, de Telly, M. Balejová – Valčík (Fais – moi valser)
Marguerite Monnot, Edith Piaf, Jan Petránek – L hymne a 1 amour
Angel Cabral, Michel Rivgauche, M. Balejová – Dav (La foule)
Charles Dumont, Michel Vaucaireche, M. Balejová – Bože můj (Mon Dieu)
Charles Dumont, Michel Vaucaireche, M. Balejová – V hospodě je bál (Les flonflons du bal)
Charles Dumont, Michel Vaucaireche – Non, je ne regrette rien
Úryvky z knihy Simone Berteautové „Edith Piaf“

Marta Balejová
     Patří mezi nejvýznamnější současné šansonierky, které se v České republice profesionálně zabývají tímto specifickým hudebním žánrem. S hudebním vzděláním začala již v předškolním věku a sice hrou na klavír. Záhy se podařilo i violoncello. Svá studia na Konzervatoři Jaroslava Ježka zakončila absolutoriem v pěvecké třídě prof. Vlasty Mlejnkové, Středočeskou konzervatoř absolvovala v oboru tvorba písňových textů (lektoři: Pavel Žák, Ladislav Kantor, Pavel Vrba ad.). Několik let působila jako sboristka populární country skupiny Newyjou. Zde také začala její textařská spolupráce s pěveckými osobnostmi/např. Mám skvělej denPár přátel apod./. Její umělecká kariéra kulminovala v roce 1997, kdy Marta Balejová vydala interpretačně – autorské CD s názvem Pocta Edith Piaf a její nahrávky několik měsíců vítězily v rozhlasové soutěži Sázka na hit. V současné době se věnuje koncertní činnosti a účinkuje v pravidelných rozhlasových pořadech „Šanson, věc veřejná“.
     
Libuše Švormová
     Po studiu na Damu se roku 1961 stala členkou Městských divadel pražských, kde účinkovala více než 30 let. Z jejích divadelních rolí jmenujme např.: Kupec Benátský (Porcie), Jsem špatná ženská (Emily), Past na myši (Mollie), Bláznivá ze Chaillot (Gabriela), Lavička (Ona) ad. Některé filmové role: Milenci v roce jedna, Aféry mé ženy, Jako jed, ad. Věnuje se práci v dabingu (6 dílů Angeliky) a a natáčí pro televizi. Libuše Švormová je členkou sdružení Šanson, věc veřejná.
     
Jiří Hošek
     Narodil se v Praze v umělecké rodině. Je znám především jako violoncellový virtuos. Po absolutoriu pražské konzervatoře a AMU (ve třídě prof. Miloše Sádla) pokračoval ve studiu na pařížské konzervatoři. Je laureátem řady význačných mezinárodních soutěží (Pražské jaro). Vedle koncertní činnosti dnes současně působí jako pedagog na pražské AMU. Jako pianista a zároveň kapelník skupiny Country Band Newyjou se již přes dvacet řadí mezi elitu i na naší country scéně. Je ztělesněním hudebníka, který nečiní rozdíl mezi „vážnou a populární“ hudbou. Hudební umění vnímá jako půvabnou průvodkyni životem a dokáže se mistrně orientovat ve všech jejích žánrech.
     
     Snad každý, kdo jednou slyšel písničky, které zpívala Edith Piaf, zůstal jejím hlasem zasažen.
     Když po stručné rozhlasové zprávě o její smrti následovala nahrávka její nejslavnější písně, zůstala jsem sedět u rádia jako přikovaná, ačkoli jsem tehdy nerozuměla jedinému slovu. Ten zpěv mi pronikal až pod kůži.
     Uplynulo více než třicet let a písně, které u nás tak vznešeně a po francouzsku nazýváme šansony, jako by zmizely ze světa. Ať se naše doba zdá být jakkoli uspěchaná, každý v sobě nosíme tajemství, radosti a smutky. A právě o tom Edih Piaf zpívala tak opravdově a nezapomenutelně.
     Pokusila jsem se převést její repertoár do češtiny a připomenout, že i dnes jsou tyto příběhy pro svou lyriku a citovost stále aktuální. Velmi mne potěší, najde – li si mé současné ztvárnění šansonů Edith Piaf přímou cestu k Vašemu srdci.
     
     Předprodej vstupenek v pokladně Rabasovy galerie
     Vstupné 80 Kč (studenti, důchodci 70 Kč)