RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK8
Festival HEROLDŮV RAKOVNÍK
Wihanovo kvarteto
Heroldova síň
12. září 2004 v 19.00 h
Wihanovo kvarteto
Leoš Čepický – 1. housle
Jan Schulmeister – 2. housle
Jiří Žigmund – viola
Aleš Kaspřík – violoncello

  Program:  
Felix Mendelssohn-Bartholdy – Smyčcový kvartet Es dur op. 12 (Adagio non troppo. Allegro non tardante, Canzonetta. Allegretto, Andante espressivo, Molto allegro e vivace)

  Přestávka  
Franz Schubert – Smyčcový kvartet d moll D 810 „Smrt a dívka” (Allegro, Andante con moto, Allegro molto, Presto)







Wihanovo kvarteto
     Wihanovo kvarteto patří v současné době mezi špičková kvarteta v České republice (Hanuš Wihan - 1855-1920 - zakladatel Českého kvarteta). Soubor vznikl v roce 1985 na Akademii múzických umění v Praze, kde jeho členové studovali ve třídě Prof. A. Kohouta, violoncellisty Smetanova kvarteta. Wihanovo kvarteto pokračovalo ve studiu na vysoké hudební škole v Mnichově u Prof. H. Endrese.
     V roce 1988 získal soubor 1. Cenu v Mezinárodní hudební soutěži „Pražské jaro” a cenu České hudební mládeže pro nejmladšího finalistu této soutěže.
     Členové Wihanova kvarteta - Leoš Čepický (1. housle), Jan Schulmeister (2. housle), Jiří Žigmund (viola), Aleš Kaspřík (violoncello) jsou nositeli mnoha soutěžních ocenění. Primárius Leoš Čepický je laureátem Mezinárodní soutěže „V. Hummer” v Záhřebu v roce 1985. V roce 1990 zvítězilo Wihanovo kvarteto v mezinárodní soutěži komorní hudby v Trapani na Sicílii. Své špičkové umělecké kvality prokázalo zejména v prestižní Mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Londýně v dubnu 1991, jejíž porota v čele s Lordem Yehudi Menuhinem udělila souboru jednomyslně 1. cenu. Také obecenstvo a novináři ocenili vystoupení Wihanova kvarteta zvláštní Cenou publika. V roce 1992 obdržel soubor Cenu Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii. V květnu 1996 získalo Wihanovo kvarteto na „Komorní festě” v japonské Osace ze stovky souborů bronzovou medaili.
     Na tyto úspěchy navázala řada koncertních vystoupení a turné na renomovaných hudebních festivalech ve Velké Británii a Severním Irsku, Itálii, Francii, SRN, Nizozemí, Belgii, Dánsku, Španělsku, Portugalsku, Švédsku, Rakousku, Mallorce, Jordánsku, Singapuru, Austrálii, na Novém Zélandu, Japonsku a v USA, která se setkala s velkým ohlasem. Zvláštní zmínky si v tomto směru zasluhují koncerty Wihanova kvarteta ve Frick Gallery New York, RIAS Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Melbourne Concert Hall, Sydney Opera House, Wigmore Hall Londýn, Theatre Chatellet, Opera Bastille a Museé d´Orsay Paříž, na Flanderském festivalu v Belgii, na festivalu Maggio Musicale Fiorentino a na festivalu v Drážďanech. Wihanovo kvarteto nahrává pravidelně pro rozhlasové společnosti v České republice a v zahraničí (RAI Italia, Süddeutscher Rundfunk, Radio France, Deutschland Radio Berlin apod.). Úzce spolupracuje se Smetanovým kvartetem, M. Sádlem, H. Bayerlem (Aban Berg Quartet), M. Bourquem, B. Pergamenščíkovem, M. Collinsem, P. Devoyonem, P. Moraguesem. Vystupovalo také na prestižním festivalu Gidona Kremera v rakouském Lockenhausu a ve Švýcarském Gstaadtu. Zůčastnilo se rovněž mezinárodních kursů a seminářů v zahraničí (J. Metzger, U. Wiesel, H. Bayerle).
     V české republice Wihanovo kvarteto koncertuje na festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Dvořákova Nelahozeves, Moravský podzim Brno a v řadě dalších měst. Na těchto koncertech spolupracovalo se špičkovými českými umělci s J. Sukem, D. Veisem, J. Bártou, L. Peterkovou, J. Bouškovou, B. Krajným, J. Simonem, M. Rezkem a dalšími. Za zmínku stojí také dvoutisící koncert Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii (20. 11. 1997). Pravidelně účinkuje na koncertech s paní Hanou Hegerovou, podílelo se na natáčení CD s Janem Ledeckým a připravilo CD s hudbou Beatles v aranžmá Luboše Krtičky.
     Výběr ze svého bohatého repertoáru nahrálo Wihanovo kvarteto na CD firem Bonton, Popron, Studio Matouš, Arco diva a Lotos (Paganini, Schubert, Dvořák, Suk, Janáček, Ravel, Britten, Mozart, Haydn). V roce 1993 obdrželo výroční prémii Českého hudebního fondu v kategorii komorní hudby za CD s nahrávkou smyčcových kvartetů M. Ravela a B. Brittena. Nahrávka Schoenbergova kvarteta č. 4 a Pfitznerova č. 2 (Arco diva) získala na podzim 2000 ocenění renomovaného francouského časopisu Repertoir „R 10”. V současnosti natáčí Wihanovo kvarteto u firmy Lotos kompletní dílo Ludwiga van Beethovena.
     Wihanovo kvarteto navazuje na nejlepší tradice české kvartetní školy a v tomto duchu obohacuje své koncertní programy o výjimečná díla světové komorní hudby.