RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK9
Kateřina Kněžíková, Augustin Kužela
Heroldova síň
22. února 2007 v 19.30 h
Kateřina Kněžíková – soprán


Augustin Kužela – klavír



  Program:  
G. F. Händel – sopránová arie z oratoria Mesiáš
W. A. Mozart – Exultate jubilate (árie Konstanze z opery Únos ze serailu)
F. Chopin – Nocturno b. moll op. 9 č.1
R. Strauss – Zueignung (Die Nacht)
F. Liszt – Etuda f moll (d´execution transcendante)
B. Martinů – výběr z cyklu písní Nový špalíček

  Přestávka  
S. Rachmaninov – Preludium B dur op. 23
G. Rossini – árie Rosiny z opery Lazebník sevillský
C. M. von Weber – árie Aničky z opery Čarostřelec
G. Puccini – árie Musetty z opery La Boheme
     

     
Kateřina Kněžíková
     pochází z Bohumína. V letech 1988 – 1996 navštěvovala Základní školu Aloise Jiráska v Dolní Lutyni, kde byla členkou tamního dětského sboru. Poté v letech 1997 – 2001 studovala na Gymnáziu Františka Živného v Bohumíně. Již v pěti letech se začala věnovat hře na klavír v Bohumíně, kterou ukončila v roce 2001. V tomto oboru získala několik cen v soutěžích ZUŠ. Od roku 1993 se začala věnovat sólovému zpěvu u paní Margit Koláčkové v Orlové. Pod jejím vedením v roce 1999 získala první místo v celostátní soutěži ZUŠ v sólovém i komorním zpěvu.
     Od roku 2001 je studentkou Pražské konzervatoře ve třídě paní profesorky Jiřiny Přívratské, kde momentálně studuje pátý ročník. V březnu 2003 se umístila na 1. místě v soutěži W. A. Mozarta v Praze a v listopadu v roce 2004 získala 1. místo v soutěži konzervatoří v Pardubicích. V témže roce nastudovala roli Barbaríny v opeře Figarova svatba v Karlových Varech. V roce 2003 a 2004 měla možnost vystupovat na zahajovacích písňových recitálech v rámci festivalu Mladá Smetanova Litomyšl. V roce 2005 získala 1. místo na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Kromě tohoto umístění získala cenu Národního divadla v Praze a cenu Moravskoslezského divadla v Ostravě na hostování v příští sezoně. V roce 2006 nastudovala roli Mélie v opeře Apollo a Hyacinth v divadle F. X. Šaldy v Liberci, dále roli Nannetty ve Verdiho opeře Falstaff v Národním divadle moravskoslezském. V březnu 2006 roli Esmeraldy v opeře Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany v Janáčkové divadle v Brně. V květnu tohoto roku roli Zerliny v opeře Don Giovanni v Národním divadle v Praze. V létě dostala příležitost vystoupit na festivalu v německém Reinsbergu v opeře Antigona od Josefa Myslivečka. Vystupuje též koncertně.
     
Pianista Augustin Kužela
     pochází z Karlových Varů. Již od dětství měl to štěstí setkávat se s významnými osobnostmi našeho století. Naslouchal radám a zkušenostem mistra Arama Chačaturjana, který často navštěvoval Karlovy Vary. Na Státní konzervatoři v Praze studoval u prof. Dr. Kříže a po absolutoriu pokračoval na Akademii múzických umění v Praze u prof. Baloghové.
     Jako sólový klavírista vystupoval koncertně v řadě zemích Evropy (Německo, Rakousko, Švýcarsko, Itálie), v Japonsku – Tokio, v USA – New York, Chicago, San Francisco, na Tchajwanu – Taipei.
     Řadu nahrávek realizoval pro Český rozhlas a také pro mnichovský Bayerische Rundfunk. K jeho oblíbeným autorům patří Rachmaninov, Skrjabin, Liszt.
     Často spolupracuje se zpěváky při koncertech a při přípravě operních děl. Pedagogicky působí jako profesor Státní konzervatoře v Praze.