RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK6
Duo Teres
Heroldova síň
9. června 2011 v 19.30 h
Lucia Kopsová – housle
Tomáš Honěk – kytara

  Program:  
A. Vivaldi – Sonata RV85 (Andante molto, Largetto, Allegro (duo))
J. S. Bach – Sonata a moll BWV 1003 (Grave, Fuga (housle))
N. Paganini – Sonata Concertata (Allegro Spiritoso, Adagio assai Espressivo, Rondeau, Allegretto con brio Scherzando (duo))

  Přestávka  
I. Albéniz – Cordoba (kytara)
A. Tučapský – Duo Concertante (Valse Gallante, Adagio–rubato, Con moto (duo))
J. Truhlář – Dvě skladby pro housle a kytaru op. 71a (Tanec, Romance (duo))
A. Piazzolla – Historie du Tango (Bordel 1900 (duo))

DUO TERES (Lucia Kopsová - housle, Tomáš Honěk - kytara
     Duo Teres vzniklo v roce 2007 při studiu komorní hry na JAMU v Brně pod vedením odb.as. MgA. Miloše Vacka (primárius Janáčkova kvarteta). Tento komorní soubor tvoří slovenská houslistka Lucia Kopsová a český kytarista Tomáš Honěk. V jeho repertoáru jsou zastoupena díla od období baroka až po hudbu 20. století. Snahou dua je interpretovat především díla určená původně pro housle a kytaru a také díla soudobých českých i zahraničních autorů.
     V roce 2008 bylo vybráno radou KPH Českého hudebního fondu na Listinu mladých umělců, v roce 2009 získalo 1. cenu na mezinárodní soutěži Concorso di chitarra classica Enrico Mercatali v Gorizii (Itálie) a 1. cenu a diplom za absolutního vítěze mezinárodní soutěže Karla Ditterse ve Vidnavě (ČR).
     Duo absolvovalo mistrovské interpretační kurzy ve třídách renomovaných pedagogů a umělců jako jsou např. Alexis Muzourakis, Thomas Offermann, Marco Socías, Jens Wagner.
     Duo Teres pravidelně koncertuje nejen v České republice, ale i v zahraničí
Lucia Kopsová
     narozena 19. 10. 1986 v Bratislavě. Hru na housle studovala v letech 1997 – 2001 jako mimořádná žákyně, 2001 – 2005 jako řádná posluchačka na Konzervatoři v Bratislavě ve třídě Doc. Mgr. art. Márie Karlíkové, ArtD. V letech 2005 - 2008 studovala bakalářské studium na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně pod vedením prof. MgA. Františka Novotného. V roce 2010 zde pak úspěšně ukončila magisterské studium.
     V uplynulých letech absolvovala spoustu koncertních vystoupení na domácích i zahraničních pódiích, účinkovala na mnoha festivalech a s úspěchem se představila v řadě národních i mezinárodních soutěžích. Na mezinárodní soutěži v Dolnom Kubíně získala v roce 1998 3. místo, v roce 1999 2. místo a v roce 2000 1. místo, Cenu Mladé hodnotící rady a Cenu primátora města Dolný Kubín. V roce 2002 byla semifinalistkou česko - slovenské soutěže Talent roku, v letech 2002 a 2004 získala na soutěži studentů slovenských konzervatoří 1. místo, v roce 2002 získala na Kociánově houslové soutěži v Ústí nad Orlicí čestné uznání, v roce 2004 na soutěži Josefa Muziky v Nové Pace 1. místo, v roce 2006 na mezinárodní soutěži Beethovenův Hradec 2. místo, v roce 2007 na mezinárodní soutěži Leoše Janáčka 2. místo a Cenu za nejlepší interpretaci houslového koncertu Antonína Dvořáka a v roce 2009 získala na mezinárodní soutěži Beethovenův Hradec 3. místo. V roce 2010 získala stipendium firmy Yamaha.
     Jako sólistka spoluúčinkovala s orchestrem Slovenské filharmonie, Slovenského rozhlasu, Slovenským komorním orchestrem Bohdana Warchala, orchestrem Capella Istropolitana, komorním souborem Archi di Slovakia, orchestrem Slezského divadla Opava, Moravskou filharmonií Olomouc, Státní filharmonií Košice a s Filharmonií Brno. Spolupracovala s Komorním sborem Konzervatoře v Bratislavě, se kterým absolvovala turné po státech USA. Koncertovala v různých městech Slovenska, v České republice, Maďarsku, Rakousku, Slovinsku, Německu, Holandsku, Švédsku a Irsku.
     Absolvovala mistrovské kurzy u Jindřicha Pazdery, Václava Hudečka, Františka Novotného, Františka Töröka, Juraje Čižmaroviče, Bohumila Kotmela, Semiona Yarosheviche, Eszter Perényi, Bohuslava Matouška, Michala Grabarczyka.
     V dubnu 2006 se zúčastnila projektu Evropského mládežnického komorního orchestru v rakouském Grazu, který vedl člen Vídeňské filharmonie, houslista René Staar. V létě 2006 absolvovala měsíční turné po státech Evropské unie, jako členka Mládežnického orchestru EU, který dirigoval Vladimír Ashkenazy a Andrej Boreyko.
     Uskutečnila nahrávky pro SRo (záznam z koncertů ze Slovenského rozhlasu, nahrávky pro soutěž New Talent).
Tomáš Honěk
     narozen 2. 6. 1985 v Jilemnici. Na kytaru začal hrát v deseti letech na ZUŠ v Semilech. Od roku 2000 studoval na konzervatoři v Pardubicích u prof. Stanislava Juřici. V roce 2004, po ukončení čtvrtého ročníku, pokračoval na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně pod vedením prof. Martina Myslivečka a doc. Mgr. Vladislava Bláhy, ArtD. V roce 2006 ukončil šestý ročník kombinovaného studia konzervatoře v Pardubicích a v roce 2007 ukončil bakalářské studium. V roce 2010 pak úspěšně složil státní zkoušku magisterského studia Janáčkovy akademie múzických umění v Brně rovněž ve třídách těchto pedagogů.
     Absolvoval festivaly a interpretační kurzy renomovaných kytaristů a pedagogů v České republice i v zahraničí (Mikulov, Vídeň, Koblenz, Split, Bělehrad, atd.). Studoval v mistrovských třídách Thomase Ofermanna a Jense Wagnera (Duo Sonare), Aniela Desideria, Costase Cotsiolise, Zorana Dukiče, Pabla Marqueze, Leo Brouwera, Marca Sociase, Brigitte Zaczek, Paola Pegorara a dalších.
     Je držitelem několika národních i mezinárodních ocenění. V roce 1999 získal 1. cenu v ústředním kole celostátní soutěže ZUŠ v Opavě, v roce 2000 3. cenu na Mezinárodním bienále Kutná Hora, v roce 2002 1. cenu na Soutěži konzervatoří České republiky, stal se finalistou Mezinárodního bienále Kutná Hora a získal čestné uznání na mezinárodní soutěži Mladí gitaristi Dolný Kubín (SR), v roce 2003 získal 3. cenu na mezinárodní soutěži Guitarart festival Belgrade (Srbsko). Za rok 2002 a 2003 mu byla udělena cena „Nejlepší student města Pardubic“ od primátora města Pardubice.
     Mimo sólové hry se Tomáš Honěk intenzivně věnuje komorní hře v různých nástrojových obsazeních s houslemi, violou, kytarou nebo cembalem.