RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK6
Duo Beautiful Strings a Karolína Janů
Muzejní noc Na křídlech písně
Heroldova síň
31. května 2022 v 20.00 h


Monika Urbanová – housle
Hedvika Mousa Bacha – harfa
Karolína Janů – soprán

  Program:  
Felix Mendelssohn Bartholdy – Auf Flügeln des Gesanges ("Na křídlech písně")
Claude Debussy – Romance, Prelude G dur “Dívka s vlasy jako len”, Beau Soir
Deborah Henson-Conant – Baroque Flamenco
Bohuslav Martinů – Písničky na jednu stránku, H. 294, Rosička, Otevření slovečkem, Cesta k milé, Chodníček, U maměnky, Sen Panny Marie, Rozmarýn
Pablo de Sarasate – Fantasie na téma z opery Carmen
Leoš Janáček – Moravská lidová poezie (výběr), Lavečka, Psaníčko, Vzkázání, Stálosť
Ástor Piazolla – Historie tanga – Café 1930, Nightclub 1960
Ennio Moriccone – Gabriel‘s oboe

Duo Beautiful Strings
     Houslistka Monika Urbanová a harfistka Hedvika Mousa Bacha založily Duo Beautiful Strings již během svých studií na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze v roce 2010. Za sebou měly vítězství v různých mezinárodních soutěžích i sólové zkušenosti. Od té doby společně vystupují na koncertních pódiích jak v České republice, tak i v zahraničí.
     V letech 2011–2013 vystupovaly v představení Easy Living Divadla Mlejn. Šlo o nevšední spojení klasické hudby se vzdušnou vertikální akrobacií.
     V roce 2017 úspěšně vystoupily na festivalech Nekonvenční žižkovský podzim a Mezinárodní varhanní festival ve Filipově.
     Beautiful Strings spolupracuje se zpěvačkami K. Janů, M. Mátlovou, M. Keiko, L. Myřátskou.
     Interpretky zahrnují do svého repertoáru kromě originálních kompozic též vlastní aranžmá. Díla francouzských mistrů (C. Debussy, M. Ravel, C. Saint-Saëns aj.) natočily v roce 2013 na CD "Beau Soir". V roce 2020 oslavily deset let společného koncertování a natočily svůj druhý disk ze skladeb autorů 20. století (A. Piazzolla, A. Pärt, J. Williams, O. Urban aj.).
     Jejich široký a pestrý repertoár od baroka až po současnost, virtuozita a preciznost hry sklízí úspěchy hudebních kritiků i široké veřejnosti.
     
Karolína Janů
     Karolína Janů absolvovala magisterské studium na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění v Praze pod vedením prof. Jany Jonášové a ve studiu pokračovala na Codarts University for the Arts v Rotterdamu pod vedením prof. Roberty Alexander.
     V roce 2009 se zúčastnila mistrovských kurzů „Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest“ u prof. Évy Marton, vzdělávala se dále u Alexandera Olivera, Mariny Rebeky, Lynne Dawson a Nancy Henninger.
     V roce 2008 se umístila na druhém místě v „Duškově pěvecké soutěži“ Mozartovy obce v České republice. Obdržela také stipendium od Nadace Bohuslava Martinů v Praze.
     V rámci své profesionální koncertní činnosti spolupracovala například s Komorní filharmonií Pardubice, Západočeským Symfonickým Orchestrem a Pražským komorním orchestrem. Věnuje se interpretaci staré hudby ve spolupráci se soubory Collegium 1704, Ensemble Inégal, Barocco sempre giovane a Czech Ensemble Baroque.
     Pravidelně také vystupuje na hudebních festivalech v České republice, jako například Mezinárodní hudební festival České doteky hudby a Dvořákův festival.
     Mezi její repertoár patří operní role jako Ilia (Idomeneo), Mařenka (Prodaná nevěsta) či Cleopatra (Giulio Cesare in Egitto), stejně jako duchovní díla a romantický písňový repertoár.
     
     Festival muzejních nocí 2022 pořádá Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., s podporou Ministerstva kultury. Další festivalové akce naleznete na http://www.muzejninoc.cz.