RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK4
Festival HEROLDŮV RAKOVNÍK
Pocta Jiřímu Heroldovi
Heroldova síň
14. září 2004 v 19.00 h
Jan Pěruška – viola
František Kůda – klavír

  Program:  
Alexandr Tučapský – Sonáta pro violu a klavír (Poco Allegro, Lento, Lento e rubato. Allegretto)
Jiří Herold – Capriccio č. 2, Capriccio č. 4
Franz Schubert – Sonáta a moll „Arpeggione” pro violu a klavír (Allegro moderato, Adagio, Allegretto)

  Přestávka  
Sergej Prokofjev/Vadim Borisovskij – 6 kusů z baletu Romeo a Julie (Úvod, Neklidná ulice, Děvčátko Julie, Tanec rytířů, Balkónová scéna, Mercucio)



Jan Pěruška
     Narozen 1951 v Opavě. Absolvoval studia na konzervatoři v Ostravě a AMU v Praze. Zúčastnil se mistrovských kurzů u prof. Pála Lukacse ve Výmaru. Na svém kontě má laureátství na interpretačních soutěžích Ministerstva kultury ČR v letech 1975 a 1979, vítězství na Mezinárodní violové soutěži v Markneukirchenu (1981). To už byl vedoucím skupiny viol Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Odtud odešel v roce 1985, kdy založil se svými kolegy Stamicovo kvarteto, které již v roce 1986 dosáhlo prvenství v Mezinárodní soutěži EBU/OIRT v Salzburgu. Sólisticky Jan Pěruška spolupracoval s různými partnery jako jsou např. Josef Suk, Jan Panenka, Josef Hála, Dagmar Pecková, Ivan Ženatý, Talichovo a Pražákovo kvarteto. Pro firmu Panton nahrál violové koncerty rodiny Stamiců. Je vyhledávaným interpretem skladeb 20. století. V roce 2000 zaujal obnovenými premiérami Koncertu pro violu a orchestr Aloise Háby a Flos Campi R. V. Williamse pro violu, komorní sbor a orchestr. Nejnovějším počinem je natáčení violových skladeb pro vydavatelství ARTESMON. V této řadě zatím vyšly CD s názvy Mistrovské kusy pro violu a kontrabas aneb Šílenství I, Krásná viola, Ruská viola a Viola B. Martinů. Jan Pěruška je docentem violové hry na AMU.
     
František Kůda
     Narozen 1941 v Praze. Pochází z muzikantské rodiny. Otec vyučoval hře na housle a matka byla zpěvačkou. Konzervatoř v Praze studoval ve třídě prof. Arnoštky Grünfeldové a komorní hru u prof. Bedřicha Jaroše. Po absolutoriu v roce 1962 pokračoval na AMU u prof. Ilony Štěpánové-Kurzové. Studia zakončil v roce 1968 absolventským koncertem. Po vítězství v Chopinově soutěži v Mariánských Lázních v roce 1964 začala jeho pravidelná sólová i komorní činnost. Na mezinárodní soutěži v Markneukirchenu obdržel, jako partner Jana Pěrušky, zvláštní cenu za nejlepší klavírní doprovod. Spolupracuje s předními instrumentalisty i pěvci, natočil desítky skladeb od baroka až po hudbu soudobou. Pedagogicky působí na pražské konzervatoři.