RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK4
Bennewitzovo kvarteto
Rabasova galerie v Rakovníku
Heroldova síň
11. května 2000 v 19.30 h
Jiří Němeček – 1. housle
Štěpán Ježek – 2. housle
Jitka Hosprová – viola
Lukáš Polák – violoncello

  Program:  
W. A. Mozart – Kvartet d moll – KV 421 (Allegro moderato, Andante, Menuetto, Allegretto, Allegretto ma non troppo)
Leoš Janáček – I. Kvartet (z podnětu Tolstého Kreutzerovy sonáty) (Adagio, Con moto, Con moto, Con moto)

  Přestávka  
Pavel Haas – Kvartet „Z opičích hor“ (Krajina, Kočár, kočí a kůň, Měsíc a já, Divá noc)

     Benewitzovo kvarteto vzniklo v roce 1998 na půdě Hudební fakulty AMU. Po roce intenzivní práce se jim podařilo získat v tvrdé mezinárodní konkurenci 2. cenu na soutěži Beethovenův Hradec. V rámci školní reprezentace účinkovalo na koncertech v Hamburku, Drážďanech, Franfurktu, Utrechtu a dalších místech. V roce 1999 se zúčastnilo mistrovských kursů v rakouském Reichenau, kde byli jejich pedagogy členové Amadeus kvarteta N. Brainin, S. Niessel, člen Smetanova kvarteta M.Škampa, člen Berg kvarteta E. Pichler a další. Každý z členů kvarteta je dnes uznávaným solistou v rámci školy i mimo ni. V Bennewitzově kvartetu roste soubor, který by mohl pokračovat v české komorní tradici, uznávané po celém světě.
     Kvarteto má tu čest nosit jméno významného českého pedagoga a houslisty Antonína Bennewitze. Antonín Bennewitz byl prvním ředitelem pražské konzervatoře. Jeho pedagogický odkaz patří k základním kamenům české houslové školy. Z řady jeho významných žáků jmenujme alespoň Otakara Ševčíka, Františka Ondříčka a zvláště pak členy slavného Českého kvarteta – Karla Hofmanna, Josefa Suka a Oskara Nedbala.
     Jiří Němeček – 1. housle – je žákem Prof. Ivana Štrause. K jeho dosavadním úspěchům patří 2. cena na Kocianově houslové soutěži a 1. cena v Soutěži konzervatoří v Teplicích. Absolvoval mistrovské semináře u György Pauka a Pinchase Zukermana.
     Štěpán Ježek – 2. housle – studuje rovněž ve třídě Prof. Ivana Strause. Opakovaně se zúčastnil mistrovských kurzů na letní hudební akademii v rakouském Semmeringu a na Menuhinově akademii ve Švýcarsku a u Prof. Alberta Lysyho.
     Violistka Jitka Hosprová je posluchačkou ve třídě Prof. Jana Pěrušky. Má na svém kontě vítězství v interpretační soutěži O cenu Beethovenova Hradce a několik nahrávek pro Plzeňský rozhlas.
     Violoncellista Lukáš Polák studuje u Prof. Daniela Veise. Získal ocenění v Soutěži konzervatoří (1. cena) a soutěži O cenu Beethovenova Hradce (3. cena). Absolvoval mistrovské kurzy u Prof. Šafrana a Jiřího Bárty.
     Kvarteto studuje komorní hru pod vedením doc. Václava Bernáška. Své výkony příležitostně konzultuje se členy Smetanova kvarteta – Prof. Antonínem Kohoutem a Prof. Milanem Škampou.
     
     Předprodej vstupenek v pokladně Rabasovy galerie.
     Vstupné 60 Kč (studenti a důchodci 50 Kč).