RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK3
Daniel Veis a Helena Veisová
Rabasova galerie Rakovník
Heroldova síň
7. března 2002 v 19.30 h
Daniel Veis – violoncello
Helena Veisová – klavír

  Program:  
L. van Beethoven – Sonáta A dur op. 69 (Allegro ma non tanto, Scherzo. Allegro molto, Adagio cantabile, Allegro vivace)
B. Martinů – Sonáta č. 2 (Allegro, Largo, Allegro commodo)

  Přestávka  
J. Brahms – sonáta F dur op. 99 (Allegro vivace, Adagio affettuoso, Allegro passionato, Allegro molto)

     Daniel Veis studoval hru na violoncello u prof. V. Adamíry, na konzervatoři u prof. J. Chuchra a v Moskvě pět let na Konzervatoři P. I. Čajkovského u prof. Natálie Šachovské. Upozornil na sebe už v roce 1969, když zvítězil v celostátní soutěži LŠU v Ústí nad Orlicí a v tomtéž roce získal 2. cenu v mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga v oboru klavírní trio, jako reprezentant LŠU Voršilská. Během studia na konzervatoři se stal vítězem Beethovenovy soutěže v Hradci u Opavy a v letech svých moskevských studií získal 1. cenu v Interpretační soutěži Ministerstva kultury, zvítězil v mezinárodní soutěži Pražského jara a získal stříbrnou medaili – 2. cenu na prestižní soutěži P. I. Čajkovského v Moskvě. Repertoár tohoto našeho špičkového violoncellisty zahrnuje v sobě většinu stěžejní violoncellové literatury – cca 15 koncertů s orchestrem (provedených po celém světě s vynikajícími orchestry a dirigenty – např. Ch. Mackerras, G. Dologu, S. Baudo, O. Donon, L. Pešek, J. Bělohlávek aj.), díla sólová i komorní s klavírem, cembalem nebo s klavírem a houslemi (je členem klavírního tria Antonína Dvořáka ). Jeho nahrávky pro různé televizní, rozhlasové či gramofonové společnosti jsou vysoce ceněny u nás i ve světě. Od roku 1989 je sólistou pražské AMU. Hraje na nástroj G. B. Guadagnini, Milano 1754.
     
     Pianistka Helena Veisová je absolventkou prof. Jana Panenky na pražské Akademii můzických umění. Možnost dlouhodobého studia již od svých 14 let u tohoto světového klavírního virtuosa, vzácného umělce a člověka považuje za největší dar, jehož se jí dostalo.
     Její profesionální dráha měla přirozený základ v rodinném hudebním prostředí. V 6 letech začala hrát na klavír a ve 12 se již objevila po boku svého otce, vynikajícího houslisty prof. Václava Snítila jako jeho doprovazečka. Svou častou a úspěšnou soutěžní aktivitu završila 2. cenou v mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga 1969 v oboru klavírní trio. Od té doby se též datuje spolupráce s jejím tehdejším triovým partnerem a pozdějším manželem, naším špičkovým violoncellistou prof. Danielem Veisem.
     S oběma umělci hraje Veisová příležitostně i klavírní trio a účinkovala s nimi v řadě koncertů jak na domácích podiích, tak i v četných evropských a asijských centrech. Vystupovala v přímých vysíláních českých i zahraničních rozhlasových a televizních stanic a pořídila i četné nahrávky pro rozhlas a na CD. Prestižní hudební časopis THE STRAD (listopad 1995) v recenzi na nahrávku děl Dvořákových a Martinů ji charakterizuje jako pianistku dokonale ovládající svůj nástroj, s vytříbenou muzikalitou a přímo rafinovaným citem pro neomylnou souhru.
     Helena Veisová je matkou tří dětí a v současné době též pedagogicky působí na hudební fakultě AMU a na Hudebním gymnasiu v Praze.
     
     Předprodej vstupenek v pokladně Rabasovy galerie.
     Vstupné 80 Kč (studenti, důchodci 70 Kč)