RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK3
Lubomír Malý a Věra Hájková
Rabasova galerie Rakovník
Heroldova síň
21. listopadu 2002 v 19.30 h
Lubomír Malý – viola
Věra Hájková – klavír

  Program:  
Michel Corrette – Sonate B dur (Allegro, Aria, Minuetto)
Ludwig van Beethoven – Notturno D dur op. 42 (Marcia – Allegro, Adagio, Menuetto – Allegro, Adagio, Scherzo – Allegro molte, Alla Pollacca, Andante quasi Allegro (variace), Marcia – Allegro)

  Přestávka  
Bohuslav Martinů – Sonatina pro violu a klavír (Moderato, Andante, Poco allegretto)
Niccolo Paganini – Sonata per la Grand Viola (jednovětá)

Lubomír Malý
     patří v současné době k mistrům violy, jehož celoživotní směřování k vrcholnému uměleckému výkonu započalo již vítězstvím v mezinárodní soutěži v Helsinkách ještě během studií. Recitálový repertoár Lubomíra Malého zahrnuje stěžejní díla české i světové violové literatury. Velmi obsáhlý je jeho repertoár koncertů pro violu s orchestrem. Během své dosavadní kariéry hostoval jako solista téměř ve všech evropských zemích, v USA, Japonsku a na mezinárodních hudebních festivalech – v Praze, Santanderu, Passau, Divonne, Dubrovniku, Vídni, Athénách, Wartburgu, Miláně a dalších. Lubomír Malý je častým hostem všech předních domácích orchestrů včetně České filharmonie, z evropských vystoupil s Vídeňskými symfoniky, Tonkünstler Orchester Wien, Gewandhausorchester Leipzig, Radio-Television Orchestra Zagreb, Filharmonia Göteborg, Nagaya Philharmonica Orchester, Philadelphia Symphoni Orchestra atd. Vedl též mistrovské kurzy ve Finsku, Kanadě, Japonsku, Anglii a v USA. Hraje na vzácný nástroj „A GRAGNANI“ z roku 1786. Významná a bohatá je spolupráce Lubomíra Malého s českými i zahraničními rozhlasovými studii a gramofonovými firmami Supraphon, Panton, firmou EMI a Multisonic. Jeho 38 gramofonových nahrávek má zcela mimořádný ohlas u odborné domácí i zahraniční kritiky a získaly četná domácí i zahraniční ocenění. Lubomír Malý je také profesorem na pražské Akademii múzických umění. Jako jedinému violistovi na světě vyšlo v letošním roce DVD se záznamem, pořízeném televizí NHK Tokyo.
     „Lubomír Malý – Paganini Violy“ (Taunus-Zeitung, 17. 1. 1995)
     
Věra Hájková
     Po studiích na brněnské konzervatoři u prof. Doležela absolvovala pražskou Akademii múzických umění ve třídě profesora Josefa Páleníčka a docenta Miroslava Langra. Již během studií se úspěšně zúčastnila řady soutěží. V mezinárodní soutěži Virtuosi per musica di pianoforte obdržela II. cenu a titul nejlepšího čs. účastníka. Je také Laureátkou mezinárodní soutěže Concertino Praga a laureátkou Smetanovy soutěže v Hradci Králové. Několikrát se zúčastnila ve Výmaru mezinárodního hudebního semináře ve třídě prof. Dubravky Tomšičové a prof. Rudolfa Kerera. Vedle své sólistické činnosti a spolupráce s předními symfonickými a komornírni orchestry se soustavně věnuje i komorní hře – je zakládající členkou Českého klavírního kvarteta a souboru Capella Cameralis. Často vystupuje s našimi i zahraničními předními instrumentalisty. Jako členka souborů nebo jako sólistka s úspěchem hostovala v mnoha zemích Evropy/Německo, Bulharsko, Belgie, Španělsko, Itálie, Dánsko, Rakousko, Švýcarsko, býv. Sovětský svaz atp., ale také v zámoří – v Kanadě a na Taiwanu. Vystupovala v české i zahraniční televizi, pořídila nahrávky pro rozhlasová a gramofonová studia. Vystupovala v české i zahraniční televizi, pořídila nahrávky pro rozhlasová a gramofonová studia.
     
     Předprodej vstupenek v pokladně Rabasovy galerie
     Vstupné 80 Kč (studenti, důchodci 70 Kč)