RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK3
Due Boemi di Praga
Heroldova síň
24. března 2005 v 19.30 h
Josef Horák – basklarinet
Emma Kovárnová – klavír

  Program:  
Anonymus, 16. – 17. století – Canti bohemici profani ((krit. real. prof. M. Štědroň))
Vincenzo Bellini – Concertino (Larghetto – Polonaise)
Antonín Dvořák – Romance
Nikolaj Rimskij Korsakov – Serenada

  Přestávka  
Karel Husa – Pohlednice z domova
Leoš Janáček – Po zarostlém chodníčku (výběr) (Naše večery, Lístek odvanutý, Pojte s námi, Frýdecká panna Maria)
Heinz Joachim Zander – Ballade
Leo Thys – A Gipsy for Ludo

DUE BOEMI DI PRAGA
     
Josef Horák
     basklariner
Emma Kovárnová
     klavír
     
     Josef Horák a Emma Kovárnová, legendární pár, známý v soudobé hudbě prosazením sólového basklarinetu a iniciováním celého rozsáhlého repertoáru několika set původních skladeb pro tento nástroj v kombinaci především s klavírem, ale i s řadou jiných nástrojů, ansámblů i s orchestrem, má již 40 let zásluhu o interpretaci hudby své doby.
     
     Osobně poznali a v autorských intencích provádějí hudbu takových skladatelů, jako jsou Paul Hindemith, Alois Hába, Olivier Messiaen, Henri Pousseur, Karlheinz Stockhausen, Sofia Gubaidulina, Karel Husa a mnozí další.
     
     Due Boemi mají – jako Janus – dvojí tvář. Jedna směřuje k avantgardě, je důsledně vynalézavá, razantní, je obdivována mnoha soudobými skladateli. Druhá se věnuje návratu do hloubek melodických vizí.
     
     Due Boemi pracují systematicky s muzikology, kteří pro ně vyhledávají z málo známých nebo neznámých tabulatur a jiných pramenů skladby z období vrcholné gotiky a raného baroka.
     
     Ke službě soudobé hudbě se tak ještě připojuje naplňování velké lidské touhy po melodii. Návrat, který často uchvacuje i velmi ortodoxní modernisty.
     
     Hledání starých melodií patří už několik desetiletí k soustavnému snažení souboru, nalézají v této hudbě spolehlivou emocionální oporu a komunikační kanál k širšímu publiku.
     
     Tato dvojí tvář vynikajících interpretů soudobé hudby je zřejmě hlavní zárukou stability a svěžesti jejich mimořádného interpretačního přínosu a řadí toto duo mezi nejobdivuhodnější ansámbly druhé poloviny 20. století.
     
     Prof. PhDr. Miloš Štědroň, CSc.
     Masarykova Universita Brno
     v roce 2003