RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK5
housle, klavír
Michal SEDLÁČEK, Maxim AVERKIEV
Heroldova síň
7. prosince 2006 v 19.30 h
Michal SELÁČEK – housle
Maxim AVERKIEV – klavír

  Program:  
W. A. MozarW. Mozart – Sonáta G–dur K.301 pro housle a klavír (Allegro con spirito, Allegro)
M. Ravel – Sonáta pro housle a klavír (Allegretto, Blues, Perpetum mobile)

  Přestávka  
M. de Falla – Španělská suita, El pano moruno, Nana, Chanson, Polo, Asturiana, Jota
A. Babadžanian – Sonáta pro housle a klavír b–moll (Grave. Allegro energico. Andante, Andante sostenuto. Presto, Allegro risoluto. Andante)

     
Michal Sedláček
     Narodil se 30. 10. 1987 v Plzni. Pochází z muzikantské rodiny. Jeho děda Jan Sedláček byl dlouholetým koncertním mistrem Plzeňského rozhlasového orchestru a jeho otec je houslařem. Michal má také dva sourozence, o dva roky staršího bratra Jakuba a o šest let mladší sestru Marii, kteří též hrají na housle.
     Již od čtyř let navštěvoval základní uměleckou školu v Třemošné, nejprve pod vedením paní učitelky Heleny Šandové a po dvou letech přestoupil k řediteli školy, panu Miroslavu Novákovi. Během docházky do ZUŠ se zúčastnil několika soutěží. Například Prague Junior Note (dvě druhé ceny), soutěže Josefa Muziky v Nové Pace (druhé místo), celostátní soutěže základních uměleckých škol (jedno druhé a dvě první ceny), Concertino Praga a soutěže Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí (dvě druhá místa během docházky do ZUŠ a jedno druhé místo již během studia na Pražské konzervatoři).
     V roce 2002 nastoupil na Pražskou konzervatoř do třídy pana prof. Jaroslava Foltýna a v roce 2003 přestoupil k prof. Jindřichu Pazderovi, u kterého studuje i nyní.
     V roce 2002 získal třetí cenu na soutěži konzervatoří v Teplicích. V roce 2003 získal druhou cenu na soutěži Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí a v březnu roku 2004 byl na základě nahrávky vybrán odbornou porotou na soutěž Yehudi Menuhina, která se konala v Londýně. V listopadu loňského roku natočil jako trvalý snímek pro Český rozhlas Ciacconu Johanna Sebastiana Bacha a Poslední růži léta od Wilhelma Ernsta.
     V roce 2001 a 2002 se zúčastnil mistrovských kurzů Václava Hudečka v Luhačovicích a v roce 2003 mu bylo umožněno studium během letních měsíců v Meadowmount school of music v Americkém státě New York, kde studoval u prof. Stephena Shippse, rektora na Michiganské univerzitě. V roce 2004 se zúčastnil kurzů Jindřicha Pazdery v Písku a kurzů Gabriely Demeterové v Manětíně.
     
Maxim Averkiev
     Narodil se roku 1978. Hudbě se začal věnovat již v útlém dětství. V sedmi letech začal navštěvovat hudební školu. 1993–1997 studium na Kemerovském hudebním učilišti ve třídě Larisy Alexandrovny Davydovové (Larysa Davydova). Během studia zvítězil v několika regionálních klavírních soutěžích.
     1997–2002 studium na Moskevské státní konzervatoři P.I.Čajkovského v mistrovské třídě profesora Viktora Karpoviče Meržanova.
     2002–2004 postgraduální studium na Čajkovského konzervatoři v Moskvě, ve třídě profesorky Galiny Nikolajevny Brykinové (Galina Brykina).
     V současné době působí jako pedagog na Plzeňské konzervatoři.
     Koncertoval v Rusku a v cizině jako sólista a s orchestry. Věnuje se také komorní hře a klavírní spolupráci.