RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK13
Petr Wagner - viola da gamba Ensemble Tourbillon
Bohemian Viol: Gottfried Finger
Heroldova síň
10. dubna 2008 v 19.30 h
Jan Krejča – barokní kytara a theorba
Přemysl Vacek – theorba
     Virtuózní skladby pro violu da gamba z pera Gottfrieda Fingera, prvního českého skladatele, který dávno před Antonínem Dvořákem dobyl svojí hudbou Evropu a stal se jedním z nejhranějších skladatelů 17. století.

  Program:  
Gottfried Finger (cca 1655–1730) – Sonata D dur (intrada – aria – adagio/andante/allegro)
Gottfried Finger – Sonatina d moll (adagio – aria, adagio – allegro – adagio)
Marin Marais (1656–1728) – Muzette I a II
Gottfried Finger – Sonatina D dur (adagio – allegro – adagio/allegro/adagio/allegro)
August Kühnel (1645–1700) – Suite g moll (Prelude – Allemande – Courante – Sarabande – Gigue)
Marin Marais – Les Voix humaines
Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644–1704 – Toccatta
Gottfried Finger – Sonata d moll (adagio – allegro – adagio/allegro – adagio)
Gottfried Finger – Aria et variationes

     Petr Wagner (1969)
     studoval hru na violoncello na pražské konzervatoři u prof. Josefa Chuchra, muzikologii na Karlově Univerzitě v Praze a poté na Royal Holloway University of London. Zde se začal plně věnovat hře na violu da gamba, kterou studoval u Richarda Boothbyho a Jaapa ter Lindena na Akademie für Alte Musik v Drážďanech.
     Po studiích v Drážďanech následovalo pozvání na Královskou konzervatoř v Haagu k prof. Wielandu Kuijkenovi, kde byl Petrovi v roce 1998 udělen prestižní sólistický diplom Uitvoerend Musicus jako doklad nejvyššího hudebního vzdělání.
     Jako sólista a hráč continua vystoupil Petr Wagner na mnoha evropských festivalech (Festival Ile de France, Pražské jaro, Sopron Early Music Days, Mitte Europa, Brežice Early Music Festival, Forum Musicum Wrocław), a spolupracoval s vynikajícími osobnostmi, např. Jacques Ogg, Shalev Ad-El, David Roblou, Mitzi Meyerson, Philip Pickett, Bruce Dickey, Brent Wissick, Ophira Zakai, Miklós Spányi, Péter Szüts, Simon Standage, Magdalena Kožená, Noémi Kiss a se soubory New London Consort, Concerto Palatino, Orfeo Orchestra, Les Inégales Köln, Concerto Armonico Budapest, Oslo Baroque Soloists, ad.
     V roce 1998 Petr Wagner založil Ensemble Tourbillon, který tvoří mezinárodně uznávaní hudebníci z celé Evropy. Ensemble Tourbillon se zaměřuje na komorní repertoár vrcholného 17. a 18. století ( F. Couperin, J. S. Bach, M. Marais, J. F. Rebel, G. Finger, G. Händel, G. Telemann, ad.). V roce 2005 čeká Petra vystoupení na Boston Early Music Festival, kde bude rovněž vyučovat, opětovná pozvání na MHF Pražské jaro, Concentus Moraviae, vystoupení v Německu (Berlín, Drážďany) a dva velké nahrávací projekty. Kromě toho chystá Česká televize Petrův portrét.
     Vedle koncertních aktivit je Petr Wagner rovněž programovým ředitelem Festivalu staré hudby v Českém Krumlově a vyučuje na Hudební akademii Karola Lipinského ve Vratislavi.