RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK17
Pavel Bořkovec Quartet
Heroldova síň
21. dubna 2022 v 19.00 h


Alexej Aslamas – Housle
Ondřej Hás – Housle
Matěj Kroupa – Viola
Štěpán Drtina – Violoncello

  Program:  
Anton Aslamas – Fuson quartet
Ludwig van Beethoven – Smyčcový kvartet No. 11 f-moll, op. 95 „Serioso“ (Allegro con brio, Allegretto ma non troppo, Allegro assai vivace ma serioso, Larghetto espressivo, Allegretto agitat)
Pavel Bořkovec – Smyčcový kvartet č. 3 (Lento, Allegro moderato, Poco adagio, Allegretto, Alla breve)

Pavel Bořkovec Quartet
     Pavel Bořkovec Quartet – PBQ slaví v tomto roce 10 let své umělecké činnosti. Nemohu opomenout skutečnost, že po celou dobu sedí u svých pultů stále stejní lidé, což je v současné době naprostá vzácnost a neostýchám se použít slova zázrak!!!
     PBQ je soubor mimořádných hodnot jak uměleckých tak lidských, vládnoucí brilantní technikou, průzračnou intonací a dokonalou souhrou. Jejich přirozená, spontánní živelná muzikálnost vnáší vždy do sálu úžasnou vlnu nadšení a obdivu. Není divu, že o koncerty PBQ je enormní zájem a téměř všechny jsou v krátké době vyprodány. Zasloužený úspěch kvarteta je podložen mimořádným nadáním každého člena souboru, ale především detailní prací, pílí a bezmeznou oddaností a pokorou komorní hudbě. Jsem z hloubi duše přesvědčen, že se vbrzku zařadí mezi světovou kvartetní elitu, pokud se tomu již tak nestalo.
     Mohu říct, že spolupráce se smyčcovým kvartetem tak mimořádných kvalit mi přináší potěšení a velikou radost. Jsem moc rád, že jako staršímu kolegovi mi byla dopřána funkce uměleckého opatrovatele a rádce během jejich nynějšího magisterského studia na AMU v Praze.
     Ze srdce všem přeji, aby jejich strmá kariéra přinesla úspěchy a radost nejen jim, ale i jejich příznivcům a věrným posluchačům.
     Jiří Panocha