RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK7
HR2023 Jiří Vodička – housle, David Mareček – klavír
Heroldova síň
22. října 2023 v 19.00 h




Jiří Vodička – housle
David Mareček – klavír

  Program:  
Antonín Dvořák – Sonatina pro housle a klavír G dur opus 100 (Allegro risoluto, Larghetto, Scherzo, Finale (Allegro)), Romance pro housle a klavír opus 11, Mazurek pro housle a klavír opus 49

  Přestávka  
Antonín Dvořák – Romantické kusy opus 75 (Allegro moderato (Cavatina), Allegro maestoso (Capriccio), Allegro appassionato (Romanza), Larghetto (Elegia))
– Sonáta pro housle a klavír F dur opus 57 (Allegro, ma non troppo, Poco sostenuto, Allegro molto)

     Nový projekt, který společně vytvořili houslista Jiří Vodička a klavírista a generální ředitel České filharmonie David Mareček, se zaměřuje na interpretaci skladeb Antonína Dvořáka. Hudební zážitek, zaručený nejen silou Dvořákových skladeb a virtuozitou obou hráčů, je tu navíc povýšen erudovaným uvedením do skladatelova života. Posluchači dostanou jedinečnou možnost se plně ponořit do Dvořákova hudebního světa, v němž je místo pro radost, lásku, harmonii, ale i pro melancholii a naději.
     
Jiří Vodička
     je známý svou originální, procítěnou hrou, každému dílu vtiskne svou osobnost. Kritici v souvislosti s jeho hudebním projevem užívají slovní spojení jako nejhlubší cit bez sentimentálního patosu, oduševnělá interpretace nebo nonšalantní elegance. Pravidelně hraje se světovými i našimi orchestry a patří k nejtalentovanějším umělcům na scéně české klasické hudby.
     
David Mareček
     je vystudovaným klavíristou hrajícím se známými osobnostmi české i zahraniční klasické hudby. Mezi jeho nejznámější projekty patří společná videonahrávka se světoznámou violoncellistkou Alisou Weilerstein, natočení úspěšného CD s operním pěvcem Janem Martiníkem či kritikou vynášené turné s další skvělou violoncellistkou Michaelou Fukačovou.