RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK20
Siempre nuevo
Tanec po strunách
Heroldova síň
23. listopadu 2023 v 19.00 h


Matěj Freml – kytara
Patrick Vacík – kytara

  Program:  
Luigi Boccherini – Introduction et fandango
Enrique Granados – Danzas Españolas (Oriental, Andaluza)
Claude Debussy – La fille aux cheveux de lin
Mathias Duplessy – La danse des Sentiments
Joaquin Rodrigo – Tonadilla (Allegretto ma non troppo, Minueto pomposo, Allegro vivace)
Lukáš Sommer – Tanec po strunách
Štěpán Rak – Didgeridoo

     Kytarové duo Siempre Nuevo bylo založeno v říjnu roku 2007 dvěma vynikajícími českými kytaristy Matějem Fremlem (*1982) a Patrickem Vacíkem (*1984) během jejich společných studií na Hochschule für Musik FRANZ LISZT v německém Weimaru. Od té doby jsou tito mladí umělci pravidelně zváni na nejrůznější koncerty a festivaly jak v České republice, tak po celém světě. Vystupovali mimo jiné v Číně, Peru, Brazílii, Itálii, Polsku, Německu, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině a v dalších evropských zemích.
     Duo Siempre Nuevo se kromě sólové dráhy odhodlalo i k různým projektům jako Guitarra Cantante s mezzosopranistkou Evou Garajovou, Večer evropských melodií se sopranistkou Markétou Fassati či 4+2 se smyčcovým kvartetem Epoque Quartet. Na svém kontě mají již čtyři CD: First Steps (2010), Domenico Scarlatti: Sonatas (2012), Guitarra Cantante (2017) a Made for you (2022).
     Siempre Nuevo interpretuje jak originální skladby pro kytarová dua, tak i různé transkripce – vlastní či jiných autorů. Jeho repertoár obsahuje rovněž starou i moderní hudbu, od baroka až po soudobé skladatele. Tato všestrannost a navíc velmi svěží a výrazná interpretace byly mnohokrát kladně oceněny jak publikem, tak i hudebními kritiky.