RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK10
Heroldův Rakovník
Czech moravian virtuosi
(Svoboda, Šostakovič)
Rabasova galerie Rakovník
Kulturní centrum
24. září 2006
19.00 h


Silvie Hessová


Milan Svoboda


Czech moravian virtuosi
     Sólisté:
Silvie Hessová – housle
Milan Svoboda – klavír
     
     Milan Svoboda - Concerto grosso pro housle, klavír a smyčcový orchestr
     Dmitrij Šostakovič – Komorní symfonie op. 110a

Czech Moravian Virtuosi
     Soubor je složený ze členů Filharmonického orchestru České Budějovice, který založil v roce 1995 violoncellista Milan Kraus. Jeho členy jsou absolventi konzervatoří a vysokých hudebních škol Čech a Moravy. Ansámbl rozvíjí koncertní činnost v tuzemsku a zahraničí (Rakousko, Švýcarsko, Španělsko, Německo). Orchestr uskutečnil v letech 2000, 2001 a 2004 turné po USA (mj. zde vystoupil dvakrát na Úřadu vlády a v Kennedyho centru ve Washingtonu D. C.) a po zemích Střední a Jižní Ameriky (Guatemala, El Salvador, Panama, Dominikánská republika, Uruguay, Nicaragua, Honduras, Kostarika, ostrov Aruba a Argentina). Právě v Argentině v roce 2004 zahajoval orchestr VII. Mezinárodní hudební festival na prestižní scéně – Teatro Colón v Buenos Aires.
     „Komorní hudba vyžaduje od skladatele bezvadnou techniku a hloubku myšlenek,“ napsal ruský skladatel a klasik 20. století Dmitrij Šostakovič (1906–1975). „Myslím, že skladatelé často zastírají nevýrazné myšlenky brilantním zvukem orchestru. Témbrovému bohatství současného symfonického tělesa se malý komorní ansámbl nemůže vyrovnat. A přece je mnohem těžší napsat komorní dílo, než složit orchestrální skladbu.“
     Pakliže chceme dobře porozumět tvorbě Dmitrije Šostakoviče, je třeba znát politickou situaci v jeho zemi. Šostakovič byl několikrát za svůj život vynášen jako hrdina Sovětského svazu. Zároveň však několikrát za svůj život upadl v naprostou nemilost a musel každým dnem očekávat rozsudek smrti. V roce 1960 byla jeho situace natolik dobrá, že mohl vycestovat do Drážďan. Zde byl zděšen válečnou destrukcí tohoto kdysi tak překrásného města. Po návratu do vlasti zkomponoval svůj Osmý smyčcový kvartet c moll op. 110 s podtitulem „Památce obětí fašismu“. V kontextu Šostakovičovy tvorby se jedná o mimořádně subjektivní a autobiografické dílo – vedle řady citátů z vlastních skladeb se zde skladatel podepsal motivem německé formy svého jména DSCH.
     Komorní symfonie op. 110a vznikla přepracováním Osmého kvartetu pro orchestr. Rudolf Baršhai, zakladatel a umělecký ředitel Moskevského komorního orchestru tento kvartet se skladatelovým svolením přepracoval pro své těleso. Ačkoliv tedy Šostakovič Komorní symfonii vlastně nenapsal, stala se jednou z jeho nejpopulárnějších skladeb.
     
     
SILVIE HESSOVÁ
     (1969) je od první poloviny devadesátých let vyhledávána jako sólistka i jako komorní hráč. Sólově vystupovala s orchestry Adagietto Gustava Mahlera, Filharmonie Bari, Virtuosi di Praga a s Bratislavskými komorními sólisty. Hrála na četných festivalech, jako Mitte Europa, Pražský podzim, Pontes a na Bachovském festivalu ve Würzburgu. Spolupracovala s dirigenty P. Schreierem, L. Svárovským, A. Scaranem, G. Kugim, M. Rubiconim a vystoupila na řadě tuzemských i zahraničních podií (Německo, Rakousko, Slovensko, Francie, Španělsko, Anglie, Holandsko a Japonsko). Pravidelně vystupuje v koncertních cyklech České filharmonie a spolupracuje s předními českými sólisty D. Wiesnerem, K. Englichovou, M. Knoblochovou, D. Holým atd. V letech 2000-2005 působila jako primárius Filharmonického kvarteta Praha, v současnosti (2006) vyučuje komorní hudbu na University of New York v Praze a je sólistka a koncertním mistrem komorního orchestru Quattro.
     Je nositelkou ceny Euro Pragensis Ars 2005 za propagaci české hudby doma i v zahraničí.
     V roce 2001 natočila profilové CD Carmen fantasie.
     Pro Cube-Bohemia natočila v r. 2004 společně s Danielem Wiesnerem produkci k Roku české hudby (Smetana, Dvořák, Suk, Janáček), která byla velmi pozitivně hodnocena v odborném tisku.
     
     Její uměleckou činnost podporuje akciová společnost Metrostav
     
     
MILAN SVOBODA /1951/
     hudební skladatel, dirigent, jazzový pianista
     
     Milan Svoboda patří mezi přední osobnosti české hudební scény. Jako jazzový pianista a bandleader si získal velké mezinárodní renomé. Jeho tvůrčí záběr, jako skladatele a dirigenta, je velmi široký, od moderního jazzu přes muzikál, filmovou a scénickou hudbu až k soudobé hudbě vážné.
     Narodil se v roce 1951 v Praze. Je absolventem varhanního oddělení Konzervatoře v Praze, studoval muzikologii na Filosofické fakultě University Karlovy, kompozici na pražské AMU a jako stipendista působil v USA na Berklee College of Music v Bostonu. V roce 1974 založil svůj první jazzový orchestr PRAŽSKÝ BIG BAND, který se významně zapsal do historie nejenom českého, ale i evropského jazzu. Jako dirigent stál později v čele Česko/Polského big bandu sestaveného ze špičkových sólistů zvučných jmen obou zemí. V současné době také diriguje kreativní jazzový orchestr KONTRABAND a pravidelně vystupuje s vlastním KVARTETEM. Se svými big bandy i v komornějších sestavách s kvartetem, v duu nebo jako SÓLISTA účinkoval téměř v celé Evropě i v zámoří, zúačstnil se mnoha jazzových festivalů a nahrál 25 GRAMOFONOVÝCH ALB pod svým jménem. Spolupracoval s řadou významných jazzových osobností, jako jsou např.: James Moody, Tony Lakatos, Aaron Scott, Phil Wilson, Sonny Costanzo, Victor Mendoza, Sigi Finkel, Jiří Stivín a mnoho dalších.
     Jako SKLADATEL působí také v oblasti divadla, filmu a televize. Je autorem původního muzikálu podle románu Borise Viana „Pěna dní“ a celovečerního baletu „Mauglí“ pro Národní divadlo v Praze. Napsal hudbu k 70. divadelním hrám (14 inscenací v Národním divadle, např. Hamlet, Faust, Lev v zimě, Peer Gynt aj.), k deseti celovečerním filmům (např.Oznamuje se láskám vašim nebo Poslední motýl režiséra Karla Kachyni, Soukromé životy Dušana Hanáka nebo Den zúčtování Samuela Fullera), mnoha krátkým filmům a televizním inscenacím. Jako DIRIGENT a autor hudebního nastudování se podílel na velkých muzikálových projektech Pěna dní, Jesus Christ Superstar, Evita, Les Miserables - Bídníci.
     Milan Svoboda v současné době také komponuje hudbu komorní a orchestrální určenou pro klasická tělesa, např. „Concerto grosso“ pro housle, klavír a smyčcový orchestr, „Svita z baletu Mauglí“ pro symfonický orchestr a spolupracuje s předními interprety z oblasti tzv. hudby vážné. Koncertoval a nahrával s orchestrem Virtuosi di Praga, houslistou Pavlem Šporclem a několikrát dirigoval Severočeskou filharmonii. K pravidelným hostům jeho Kvarteta patří cellista Jiří Bárta.
     Jako hostující dirigent a skladatel je zván ke spolupráci s dalšími orchestry (nap. KRO Hilversum Orchestra, Jugend Jazzorchester Sachsen) nebo k vedení big bandových a orhestrálních workshopů (Leverkusen Jazz Days, Dortmund, Musikhochschule Dresden).
     Milan Svoboda také již několik let působí na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze jako profesor skladby a jazzové harmonie.
     
ÚČAST NA MEZINÁRODNÍCH JAZZOVÝCH FESTIVALECH (výběr):
     Německo - Jazz Ost West Nürnberg, Jazz an der Donau Vielshofen, Dortmund Big Band Festival, Leverkusen Jazz Days, Europeische Wochen Passau, Konstanzer Jazz Herbst, Leipziger Jazz Tage, Jazz Rally Düsseldorf, Viersen Jazz Fest, Jazz in Hamburg, Jazzfest Münster, Europische Wochen Passau, Jazzbühne Berlin, Jazztage Chemnitz, Jazz Weekend Regensburg etc.; Mexiko - Eurojazz Mexico City, Morelia, Zacatecas; Francie - Jazz a Vienne, Jazz a Mulhouse, Paris-Saint Remy de Chevreuse, Nantes, Bedarieux, Marvejoles, Pau; Rakousko - Wiesen Jazz Fest, European Jazz Night Vienna, Bad Ischl, Linz; Španělsko - San Sebastian, Villena; Belgie - Brosella Jazz Festival, Jazz Dag Mechelen, Gaume Jazz Rossignoll; Holandsko - Jazz at the Castle Amerongen, Itálie - Jazz e dintorni Assisi; Švýcarsko - Jazz in Olten; Chorvatsko - Kamplin Jazz Festival; Polsko - Jazz Jamboree Warszaw, Piano Jazz Festival Warszaw, Jazz Odra Wroclaw, Krakow, Kalisz; Rumunsko - Sibiu; Bulharsko - Sofia; Slovensko - Bratislava Jazz Days a všechny významnější festivaly v České Republice.
     Milan Svoboda koncertoval i v dalších zemích, např. v USA, Indii, Rusku a na Maltě.
     
Spolupráce:
     Tony Lakatos, James Moody, Aaron Scott, Greg Badolato, Phil Wilson, Sonny Costanzo, Victor Mendoza, Zbigniev Namyslowski, Jarek Smietana, Jan Ptazsyn Wroblevski, Jiri Stivin, Sigi Finkel a další...