RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK7
Jean-Paul Chablais - Počkej a uvidíš
Nová síň pod Vysokou bránou
14. července–4. září 2022
vernisáž 14. července 2022 v 16.00 h










     Jean-Paul Chablais
     1952 narozen ve Francii
     1974 první sólo výstava, Lingen, Německo
     1992–2012 člen «La Maison des Artistes Paris»
     Od 2012 člen Spolku sochařů ČR
     Od 2021 ředitel Shenzhen New Space Public Art Institut v Číně

     Výstava sochaře Jean-Paul Chablais v prostorách Nové síně pod Vysokou bránou Rabasovy galerie v Rakovníku nabízí vzácnou možnost shlédnout průřez jeho bohatou tvorbou z přibližně posledních dvaceti let.
     Název výstavy „Počkej a uvidíš“ je lapidárním shrnutím sochařova vyjádření o jeho tvůrčím postupu: „…trochu jako dravec, který trpělivě čeká na svou kořist, je i umělec ve střehu a připraven na okamžik, kdy se zjeví správná linie, barva, objem. Poté se je pokouší svým osobitým způsobem přeložit, vyjádřit a nabídnout divákovi, návštěvníkovi výstavy…“
     Chablais je v kontextu české výtvarné scény solitér. Dílo sochaře francouzského původu nezapře odlišnou kulturní mentalitu. Jeho originální výtvarný projev formovalo názorově i tematicky různorodé multikulturní prostředí. Po formální stránce se asi nejvíce blíží ke geometricko poetické abstrakci. V jeho tvorbě je také patrný vliv a poučení v umění tzv. primitivních národů.
     Tajemství lidského bytí je ústřední téma jeho prací. Náměty se rodí v kontemplačním prostoru jeho mysli, meditativní samoty a ticha jeho nitra. Poetické obrazy, které se z těchto hlubin postupně vynořují, zachycuje v kresbách a grafikách, materializuje v hmotě a objemech soch, v kombinacích různých materiálů v nástěnných dílech – asamblážích.
     Jednoduché geometrické tvary kruhy, čtverce, přímky tvoří konstrukce a kompozice jeho monumentálních i komorních skulptur. Strohá geometrie se volně prolíná s organickými tvary. Hladké a leštěné objemy jsou střídány strukturovanými plochami. Ušlechtilé materiály jako mramor či granit doplňuje dřevo, kov a společně tvoří harmonická díla plná poezie. Bělost mramorů narušuje červeň či žluť kovových konstrukcí.
     Žádná socha není strnulá. Jsou to konstrukce bez hranic, kde hmota materiálu slouží k propojení prostoru, je výzvou k rozletu, podnětem k napětí a chvění.
     Dílo Jean Paul Chablais je intuitivní a přesto promyšlené a hluboce procítěné se silným myšlenkovým a emočním základem.
     Marie Šeborová 24. 5. 2022