RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK7
Vítězslav Jurečka
Svět ticha a fantazie
fotografie
Rabasova galerie v Rakovníku
Výstavní síň na radnici
5. února–29. března 1998
vernisáž 5. února 1998 v 16.00 h








SVĚT TICHA VÍTĚZSLAVA JUREČKY
     Fotograf Vítězslav Jurečka (1961) pochází ze severní Moravy z Rychaltic. Patří k vyhledávaným reklamním fotografům i k tvůrcům, kteří dokáží pohladit lidskou duši svým viděním světa ve volné tvorbě. Důkazem toho byly výstavy ve FOMĚ, v Národním divadle v Praze, v Novém Jičíně, Paskově, Ostravě, na Hukvaldech, ve Valašském Meziříčí, ve Frýdku-Místku a jinde.
     S fotografováním začal ve třinácti letech. Od patnácti sbíral zkušenosti ve Fotoklubu Příbor. Rok po vyučení dal vale profesi nástrojaře, ale v mateřském podniku, kopřivnické Tatře, zůstal v propagaci. Poznatky a znalosti, které tam získal, později uplatnil a rozvinul v Biocelu Paskov. Roku 1990 se osamostatnil jako reklamní fotograf.
     Mezitím stihl vystudovat propagační výtvarnictví u profesora Františka Formana v Ostravě. Techniku a zpracování fotografie znal, v pětiletém náročném studiu se blíže seznámil s historií umění a řemeslným zpracováním vlastních návrhů.
     Ideální zpříjemnění každodenní práce je volná tvorba. Jako tvořivý člověk by si přál mít na ni dostatek času. Přináší mu největší uspokojení a dělá ji pro radost. V poslední době vytváří fotoplátna, podobné adjustované fotografie v regionu nikdo nedělá, proto Jurečkovy „obrázky na zeď“ zdobí interiéry významných budov – bank, spořitelen, pojištoven, ale i pokoje lidí, kteří mají rádi přírodu.
     Ve volné tvorbě dominuje krajina bez zásahu čivilizace. Nádherné scenérie nachází v okolí Hukvald, kde mu je příroda nabízí v nepřeberném množství. Jedním z námětů, ke kterým se stále a rád vrací – je starý dub, jehož podobu zachytil již ve všech ročních obdobích, za každého počasí a z mnoha pohledů.
     Skvěle se mu podařilo vystihnout filozofii knih P. Burtona, které vydává nakladatelství IRIS RR z Frýdku-Místku a Vítězslav Jurečka je autorem fotografické ilustrace na obálce.
     Když ho na podzim roku 1995 oslovili potápěči z klubu Medúza ve Valašském Meziříčí a nabídli mu účast na expedici Blue World 96, koupil si igelitové boxy pro fotoaparát a blesk. Přes zimu se naučil základy potápění, v létě absolvoval zkoušky, aby v pátek 13. září 1996 mohl vyjet s osmnácti členy expedice na čtrnáct tisíc kilometrů dlouhou pouť trajekty a Liazkou do národního parku Rás Muhammad a dalších potápěčských lokalit v Rudém moři u Sinajského poloostrova v Egyptě. Poprvé fotografoval v moři. V hloubkách kolem 30 metrů pod hladinou se zanořil do svých pocitů, a výsledek? Posuďte sami, podle jeho cyklu adjustované fotografie „Svět ticha a fantazie…“.
Věra Strakošová
Pavel Brynych