RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK6
Kamarádi – k 65. narozeninám Ladislava Janoucha
Nová síň pod Vysokou bránou
21. května–5. července 2009
vernisáž 21. května 2009 v 16.00 h

     Ladislav Janouch
     Aleš Knotek
     Josef Velčovský
     Ivan Král
     Václav Zoubek


L.J. – Koupel, 2004, limba, v. 90


L. J. – Žena – česká krajina, 2005, ořech, d. 80


L. J. – Odpočívající, 1986, bronz, v. 32


A. K. – Velké zrní, malé trní..., 2009, kombinovaná technika na plátně, 120×100


A. K. – Od ráje klíč je pryč, 2008, kombinovaná technika na plátně, 80×70


A. K. – Pupen Kundalíni, 2002, kombinovaná technika na plátně, 120×100


J. V. – Snící mořská víla, 1999, akryl na plátně nalepeném na sololitu, 80×100


J. V. – Česká krajina, 2006, akryl na plátně nalepeném na sololitu, 40×60


J. V. – Podzim na finském jezeře, 2006, akryl na plátně nalepeném na sololitu, 40×50


I. K. – Turnovsko, 2000


I. K. – Přístaviště, 1987


I. K. – Praha – Kampa, 1984


V. Z. – Čaj VIII, 2007, olej, plátno, 65×50


V. Z. – Ticho, 1993, olej, plátno, 100×80


V. Z. – Metopa XVIII., 2003, olej, plátno, 80×65
     Ladislav Janouch, nar. 14. června 1944 v Praze
     Aleš Knotek, narozen 5. srpna 1956 v Ivančicích
     Josef Velčovský, narozen 7. října 1945 ve Václavovicích.
     Ivan Král, narozen 25. června 1955 v Praze.
     Václav Zoubek, se narodil 25. září 1953 ve Věrušičkách, od roku 1963 žije v Rakovníku
     Více informací v katalogu k výstavě, počet stránek 68.

     Když jsem na jaře loňského roku uváděl výstavu grafika a ilustrátora Vojtěcha Kubašty, zmíníl jsem se, že bych ke svým 65. narozeninám rád uspořádal výstavu svých prací zde v Rakovníku, ve vaší krásné nové galerii.
     Samostatné výstavy sochařů jsou nejen náročné na instalaci a shromáždění dané kolekce, ale jsou pro diváky také trochu jednotvárné. Proto jsme se s ředitelem galerie Václavem Zoubkem shodli, že by bylo zajímavé oslovit mé kamarády a přátele ke společné výstavě, která by svým pojetím byla různorodější, barvitější a tím taky zajímavější. Tato výstava tedy není koncipována ani na základě tématu, uměleckého programu či manifestu, ale na čistě přátelských mezilidských vztazích, na respektu a toleranci k práci druhých.
     Chtěl bych zde svým pohledem a slovy krátce představit své kamarády umělce, kteří zde vystavují.
     Již od studií na AVU v Praze se známe s Pepou Velčovským. Potkávali se na různých akcích, hovořili spolu, nacházeli společný vztah, až logicky došlo k tomu, že jsme uspořádali svoji první společnou výstavu. Bylo to v Přerově, tehdy ještě v galerii Díla, a pak následovaly společné výstavy v Žamberku, Litoměřicích, Opavě, zde v Rakovníku a také v Praze. Pro obrazy Pepy Velčovského jsem si pro sebe vymyslel název „poetický surrealismus“. Ve svých obrazech čerpá podněty ze svých četných zahraničních cest. Jeho obrazy krajin jsou typické zářivou barevností, vždy erotickým podtextem. Dovede tuto myšlenku rozvíjet v nesčetných variacích a nápadech. Byl to také on, kdo mě seznámil s malířem Alešem Knotkem a fotografem Ivanem Králem a jsem rád, že můžeme společně diskutovat nejen umělecké a životní problemy, ale také vypít skleničku dobrého vína.
     Obrazy Aleše Knotka mám rád, protože dovedou pohladit duši. Jemná pastelová barevnost obrazu vždy s tajemným symbolem vzbuzují pocit klidu a pohody a nutí k zamyšlení.
     Cesta Ivana Krále k úspěchům a uznáním nebyla jednoduchá. Jeho knihu fotografických pohledů na Prahu jsem si hned zamiloval, zejména podzimní pohledy na Kampu, Zámecké schody, Hradčany a Bertramku. Také jeho druhá vášeň – Šumava v zádumčivých pohledech zanechala ve mně hluboký dojem.
     Setkání a přátelství s malířem Václavem Zoubkem vzniklo na sochařském symposiu ,,Džbán“ ve Hředlích u Rakovníka, které jako ředitel galerie pořádal. Přátelství se prohlubovalo při práci na společných projektech (koncepce a příprava výstav, redakce publikací a katalogů atd.). Obdivoval jsem, jak dokáže skloubit kulturně-organizační práci zde v galerii v Rakovníku, přípravu vydávání publikací a vlastní bohatou tvorbu. Jeho zvláštní technika malby robustních ženských aktů odvážných pozic, ale také až expresivní malba barevných zátiší či krajin patří dnes k mému pohledu na svět.
     Pár vět také ke své zde vystavené práci.
     Od počátečních expresivně až barokně laděných soch, převážně symbolických a sportovních námětů jsem postupně zejména v ženských postavách a torzech zjednodušoval formu do velkých objemů čistých linií a kontrastu konkávních a konvexních tvarů. Jak již jsem někde napsal: ,,Mám rád práci v tvrdších materálech (dřevo, kámen), a tak těžiště mé sochařské práce je zde. K námětovým okruhům patří sportovní motivy, kde mohu vyjádřit dynamiku a pohyb v nadsázce, ale patří k nim i klasické náměty, jako žena či antické motivy, které využívám jako asociaci na věčné téma – člověk.
     Jsem rád, že zde společně se svými přáteli mohu vystavovat a doufám, že vás, návštěvníky této galerie, naše výstava zaujme.