RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK8
Robin Kaloč - grafika
Výstavní síň na radnici
14. září–22. října 2023
vernisáž 14. září 2023 v 16.00 h








     Robin Kaloč
     malíř, umělecký grafik, tanečník, pedagog, arteterapeut
     narozen 1982 v Rychnově nad Kněžnou
     studium na AVU Praha a zahraniční stáže ve Francii
     člen spolku grafiků umělců Hollar
     řada ocenění převážně na Grafice roku
     zastoupen ve sbírkách v Čechách i v zahraničí

     Zdá se, že takřka největším luxusem je ticho. Ticho, v němž je slyšet hlas probuzeného ptáka, dopad spadlého listu, tah štětce na plátně, skřípot jehly v kovu grafické desky i zadržený dech. Obklopuje, zahlcuje a trýzní nás tolik zvuků, že se mnohdy snažíme je přehlušit ještě silnějšími, ale takovými, které si sami vybereme, nebo před nimi utíkáme daleko do lesů, vysoko do hor, hluboko pod hladinu – přesto, že galerie je blíž.
     Výtvarné umění je velmi tiché dobrodružství a člověk je velmi sám na zdolání všech jeho nástrah. Cesta tam a zase zpátky Velkým hvozdem, hlubokým tichem pod klenbou chrámu lesa. Cesta krajinou duše a vlastních emocí s vědomím, že pomoc nepřijde. Teprve hotové dílo může – a také nemusí – vtáhnout diváka do děje, ale všechna předcházející protivenství musí autor překonat sám.
     Když snímáte čerstvě vytištěný grafický list s desky, zní to, jako když v hlubokém lese pomalu mávne křídly veliká sova a poodhalí jiskřivý střípek tajemství. Tajemství je proto tajemstvím, aby nebylo odkryto. Ale je opojné moci je sdílet. Obrazy a grafiky Robina Kaloče jsou elegantní, ale ne okázalé; jsou zdrženlivé, ale nejsou při zdi; jsou hluboké, ale nikoli přemoudřelé. Do jejich ticha se lze ponořit a naslouchat dávno zapomenutým zvukům tajemství, na nichž záleží. 
     Eva Kořánová Praha 29.10.12